Honlaphír

2017.09.19.

„A szeptember 15-én közzétett új, 7.1, illetve 6.2 verziójú OBH-s nyomtatványok közül néhány hibás. A hiba kijavítását az OBH megkezdte.

Eddig az alábbi hibajelenségeket észleltük:

a) FMH01, M02, P02: Ha a felperes „egyéb szervezet”, akkor a nyomtatvány a megfelelő lapon alperes képviselő kitöltését kéri akkor is, ha ilyen nincsen, mert pl. az alperes természetes személy. (Természetes személy esetén javasoljuk, hogy írjanak be addig is képviselőt olyan névvel, hogy „Nincsen képviselő - nyomtatványhiba” és e képviselő lakcímének „külföldi címet” megadva azt a városnevet írják be, hogy „Nincsen képviselő - nyomtatványhiba”.

b) D02, FPK01 és FPKH-31 nyomtatvány esetén több kolléga azt a hibás OBH választ kapta az érkeztetéssel együtt, hogy lejárt nyomtatvánnyal küldte be (ami a Pp. 394/G. § (9) bekezdés szerint be nem nyújtott nyomtatványnak minősülne: „A fél a módosított űrlap közzétételét követően a beadványát lejárt űrlapon nem nyújthatja be. Az Országos Bírósági Hivatal az ilyen beadványt nem fogadja be, erről a felet automatikus hibaüzenettel értesíti. A lejárt űrlapon benyújtott kérelmet be nem nyújtottnak kell tekinteni.”) Ennek ellenére az egyik így járt kolléga később mégis kapott visszajelzést arról, hogy a beadványát érkeztették az illetékes törvényszéken. Lehet, hogy a hiba több más nyomtatványsablont is érint, de ezt nem tudjuk kívülről megvizsgálni. Ha így jár, kérjük, hogy ellenőrizze, hogy a www.birosag.hu oldalon elérhető legújabb változatszámot használja-e a gépére telepítve, illetve az ÁNYK felajánl-e frissítést e tárgykörben.

Jelen pillanatban az OBH szerverén újabb frissítések még nem érhetőek el, ha bármilyen fejlemény történik az ügyben, tájékoztatást adunk róla.”